trešdiena, 2010. gada 28. jūlijs

» Visu Latvijai! aicina Drošības policiju izmeklēt Saskaņas centra darbības, kas, iespējams, vērstas uz etnisku konfliktu izraisīšanu (papildināts)

2010. gada 14. jūlijā apvienības „Saskaņas centrs” vadītājs Jānis Urbanovičs intervijā laikrakstam „Телеграф” izteica prognozi, ka, ja pēc 10. Saeimas vēlēšanām „Saskaņas centram” netiks dota iespēja piedalīties valdības veidošanā, „būs Biškeka”. Jāpaskaidro, ka Biškeka ir Kirgizstānas galvaspilsēta un vēl ļoti nesen šajā valstī plosījās etniski-politiski konflikti, kuru laikā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku un valsts bija uz pilsoņu kara sliekšņa. Arī šobrīd situācija Kirgizstānā ir ļoti nestabila.

Kontekstā ar šiem starptautiskajiem notikumiem, Urbanoviča izteikumus var tulkot kā draudus par etniskas vardarbības izraisīšanos, gadījumā, ja pēc vēlēšanām „Saskaņas centrs” nevarēs piedalīties valdības veidošanā. Toreiz šos Jāņa Urbanoviča izteikumus žurnālisti un politiķi, ieskaitot Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Kažociņu, tulkoja kā neveiklu izrunāšanos, taču vakar atklātībā nākušie fakti liecina, ka minētie Jāņa Urbanoviča izteikumi varētu arī nebūt vien „neveikla izrunāšanās”, bet gan kaut kādas vēl publiski nezināmas stratēģijas sastāvdaļa.

Izrādās, nesen „Saskaņas centrs” ir pasūtījusi socioloģisku pētījumu, kurā cita starpā pēta iespējamo etnisko konfrontāciju Latvijas sabiedrībā. Aptaujā, piemēram, tiek uzdots šāds jautājums: “Mūsdienās Latvijā dzīvo daudz etnisko grupu. Kāds ir Jūsu viedoklis par iespējamo etnisko konfrontāciju sabiedrībā? Ja konfrontācija, jūsuprāt, iespējama, kā tā varētu izpausties?” Kā atbilžu varianti piedāvāti: “•atklāta, vardarbīga masu konfrontācija; •nedaudz vardarbīga, bet vairāk retoriska, konfrontācija”. Anketā ir arī tādi uz etnisko konfliktu vērsti jautājumi, kā „vai latviešu nācija vai tās valoda varētu izmirt; cik svarīga ir Latvijas neatkarība; vai latvieši vēlas “atspēlēties” krieviem vai citām etniskajām minoritātēm par PSRS laika apspiešanu u.c.”

Tāpat tiek uzdoti jautājumi: kādu pieminekli, var uzskatīt par nacionālo simbolu (aptaujātāji piedāvā variantus Brīvības piemineklis, Uzvaras piemineklis, Latgales Māra, Doma baznīca, Kremlis); kādu karogu var uzskatīt par nacionālo (aptaujātāji piedāvā variantus sarkanbaltsarkans, sarkans, Andreja, Krievijas Federācijas); kādu himnu var uzskatīt par nacionālo (aptaujātāji piedāvā variantus ““Dievs, svētī Latviju!”, “Dievs, saglabāt cara..”, PSRS himna, Krievijas himna) u.c.

Ņemot vērā minētos faktus, partija „Visu Latvijai!” aicina Drošības policiju izmeklēt apvienības „Saskaņas centrs” un tās amatpersonu darbības, lai noskaidrotu, vai tās nav vērstas uz starpetniskas vardarbības izraisīšanas iespējamības izpēti vai pat vardarbības izraisīšanu ar mērķi gāzt Latvijas Republikas pastāvošo varu un pilnībā vai daļēji iznīcināt Latvijas Republikas valstisko neatkarību.

Partija „Visu Latvijai!”

Paziņojumu sagatavoja "Visu Latvijai!" valdes loceklis Jānis Iesalnieks

Papildināts 2010.08.04.: Šodien Drošības policijā tika iesniegts oficiāls iesniegums, kurā paplašināta un precizēta aicinājumā jau izklāstītā argumentācija. Ar iesnieguma tekstu var iepazīties ŠEIT

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru