trešdiena, 2004. gada 22. decembris

» Studenti dod zvērestu Latvijas valstij

Pagājušo sestdien, 18. decembrī, Cēsu Pils laukumā zvērestu Latvijas Republikai nodeva studenti, kas šogad pieteikušies divu gadu militārās apmācības kursam, no zvēresta brīža kļūstot par Latvijas armijas karavīriem. Kādreiz viņus sauca par Studentu bataljonu, tagad viņi ir NBS Instruktoru skolas Studentu mācību daļas sastāvā.

Šo divu gadu laikā šie studenti izies nodaļas (parasti 8 cilvēki) komandiera kursus, beigās, ja veiksmīgi nokārtos gala pārbaudījumus, iegūstot kaprāļa dienesta pakāpi. Pakāpe tiek piešķirta automātiski, ja vien kursants turpina dienestu kādā no Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienībām. Kursa iziešana arī ir priekšrocība, stājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Kursi notiek divu gadu garumā. Katru nedēļu ir viena teorētiskā nodarbība divu mācību stundu garumā, bet ik pa 3-4 nedēļām nedēļas nogalē ir praktiskā nodarbība 1 vai 2 dienu garumā. Nodarbību saturs ir dažāds - sākot no Latvijas vēstures un militārā reglamenta un beidzot ar ieroču pielietošanas, orientēšanās un militāro pavēļu došanas apmācībām. Ik pa laikam tiek kārtoti testi iemācītā parādīšanai.

Vasarā ir 3 nedēļu nometne, kurā kursanti iegūst papildus zināšanas un var parādīt gada laikā apgūto. Šajās 3 nedēļās kursanti dzīvo kazarmās, mācās strādāt komandā, rok ierakumus, dodas nakts patruļās un dara daudz ko citu, kas būtu jāmāk īstam karavīram. Pēc kursantu stāstītā, tieši vasaras nometne ir interesantākā un noderīgākā lieta šī militārās apmācības gada laikā. Katrs kursants iziet divas šādas nometnes - vienreiz kā 1. apmācību gads un otrreiz kā 2. jau vadot citus.

Otrajā apmācību gadā kursanti jau mācās, kā komandēt pakļautos, vadīt nodaļu, jo apmācības kursa mērķis ir veidot kompetentus nodaļu komandierus. Tiek apgūta arī vada (parasti - 4 nodaļas) vadīšanas prasme, jo katram nodaļas komandierim jārēķinās, ka kaujas laukā viņam var nākties aizvietot vada komandieri, ja tas, piemēram, tiek ievainots vai nogalināts.

Agrāk, kad obligātais militārais dienests bija daudz aktuālāks, studentu bataljons (savējie vēl joprojām to sauc par "studbatu") daudziem studentiem bija kā alternatīva, iespēja izvairīties no "zaudēta gada" OMD. Taču tagad, kad OMD pēc dažiem gadiem jau tiks likvidēts un Latvijas armija pilnībā pāries uz profesionālo dienestu, studentu bataljonā stājas gandrīz tikai tie, kas tiešām to vēlas, kuriem armijas lietas ir tuvas sirdij. Lielākā daļa no viņiem, beidzot studijas, turpina militāro apmācību Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un, beidzot to, kļūst par virsniekiem - Latvijas armijas intelektuālo balstu. Tāpēc, kaut arī tagad studentu bataljons vairs nav tik kvantitatīvs, tomēr kvalitātes ziņā tas ir audzis, jo tajā stājas tikai tie, kas vai nu vēlas turpināt militāro karjeru vai arī apgūt militārās prasmes, kuras turpmākajā dzīvē var noderēt arī nedienot armijā.

Jānis Iesalnieks
NBS Instruktoru skolas Studentu mācību daļas kursants

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru