ceturtdiena, 2004. gada 25. novembris

» Ukraiņu barikāžu laiks

Droši vien tikai retais nebūs dzirdējis par pēdējo dienu notikumiem Ukrainā, kur pēc prezidenta vēlēšanu otrās kārtas arvien pieaug īsti revolucionāra spriedze. "Atmosfēru var salīdzināt ar barikāžu laiku Rīgā," saka aizvakar no Ukrainas atgriezusies LTV žurnālisti Judīte Čunka. Un kā gan nē - prezidenta vēlēšanu iznākums noteiks to, vai Ukraina būs demokrātiska, neatkarīga un piederēs pie Eiropas vai gluži otrādi - kļūs par autoritāru Krievijas satelītvalsti.

Šajā balsojumā Ukraina ir krasi sadalījusies divās nometnēs - Rietumu un Centrālā Ukraina atbalsta ukraiņu nacionālistu un demokrātu kandidātu - Viktoru Juščenko, savukārt Austrumu un Dienvidu Ukraina, kurā lielākā daļa iedzīvotāju ir krievu imigranti un pārkrievotie ukraiņi, atbalsta oficiālās varas pārstāvi, padomju laikos par grupveida izvarošanu un laupīšanām vairākkārt tiesāto, Viktoru Janukoviču, kurš solījis vēl ciešāku integrāciju ar Krieviju, krievu valodu kā otru oficiālo valodu un vēl citas krievu, bet ne ukraiņu, interesēm atbilstošas reformas, bet galvenais jau - ukraiņu nacionālisma apspiešanu. Un tas notiek Ukrainā, valstī, kurai būtu jāaizstāv tieši ukraiņu tautas intereses!

Saprotams, ka šādā situācijā Krievija dara visu iespējamo, lai uzvarētu "viņu kandidāts", jo kā vakar LTV1 raidījumā "100. pants" teica bijušais diplomāts Pēteris Viņķelis: "Bez Ukrainas jebkādas Krievijas impēriskās fantāzijas vai plāni ir pilnīgi neiespējami." Šādā situācijā Krievija atļaujas rīkoties "pēc visām labākajām PSRS tradīcijām" - sākot no "draudzīgām" Putina vizītēm un Krievijas organizētiem krievu estrādes zvaigžņu koncertiem tieši pirms vēlēšanām un beidzot ar sava karaspēka nosūtīšanu, lai apspiestu ukraiņu tautas vēlmes pēc neatkarības un demokrātijas. Jā, tieši tā, ir izskanējušas baumas, ka Krievija grasās nosūtīt uz Ukrainu savas bruņoto spēku vienības, pārģērbtas Ukrainas armijas formās, gadījumā, ja Ukrainas armija pāries opozīcijas pusē (un daudzas armijas daļas jau ir atteikušās paklausīt nelikumīgajām Maskavas ielikteņu pavēlēm). Nevienam nav noslēpums, ka čekas mantiniece VDK un krievu speciālās vienības Ukrainā jau darbojas.

Bet šis nav tikai balsojums par ukrainisku Ukrainu vai krievisku Ukrainu, šis faktiski ir arī balsojums par Ukrainas neatkarību un par to, vai turpmāk tā ies demokratizācijas un eiropeizācijas ceļu, vai turpinās autorizēties pēc Krievijas un Baltkrievijas parauga (Juščenko savās uzrunās ukraiņu tautai Baltiju bieži piemin kā pozitīvo piemēru, kā izrauties no Krievijas ietekmes sfēras un totalitārisma un kļūt par demokrātiskās Eiropas sastāvdaļu). Jau abu kandidātu personības vien raksturo divas pilnīgi atšķirīgas vērtību sistēmas - bijušais Ukrainas nacionālās bankas vadītājs, ukraiņu demokrāts un nacionālists Juščenko pret pārkrievoto Krievijas ielikteni, bijušo kriminālnoziedznieku Janukoviču. Grūti pat iedomāties to cilvēku motivāciju, kuri par savu prezidentu redz izvarotāju un laupītāju, laikam jau vēlme redzēt atgriežamies "vecos labos laikus", kad krievi un krievu valoda bija noteicošā visā Padomju Savienībā, ir tik spēcīga, ka nākas pievērt acis uz šī kandidāta zvērīgo pagātni.

Domāju, latviešiem situācija būs pazīstama - krievu okupanti un viņu pārkrievotie līdzskrējēji cenšas apspiest pamattautas vēlmes pēc neatkarīgas, pašas pamattautas pārvaldītas valsts. Ja Latvijā šis scenārijs tika izspēlēts Atmodas periodā, ar kulmināciju 1991. gada barikāžu laikā, tad ukraiņu barikādes ir šodien, un mūsu pienākums ir viņus atbalstīt - ja ne kā citādi, tad vismaz izsakot atklātu atbalstu. Situācijā, kad gandrīz visi ukraiņi nobalso par savu prezidenta kandidātu un miljoniem cilvēku visā Ukrainā iziet ielās (Kijevā vien jau tagad demonstrantu skaits ir lēšams ap pus miljonu), lai aizstāvētu savu uzvaru līdz galam, bet krievu okupanti un viņu pārkrievotie līdzskrējēji ar oficiālo varu priekšgalā viņiem cenšas šo uzvaru nolaupīt, mēs vienkārši nevaram stāvēt klusu. Galu galā Atmodas laikā arī mēs gaidījām vismaz morālu atbalstu no Rietumiem. Nu ir pienācis laiks mums pašiem sniegt palīdzību citas tautas neatkarības centieniem!

Ukrainas opozīcijas prezidenta amata kandidāts Viktors Juščenko un viņa tuvākie atbalstītāji Jūlija Timošenko, Aleksandrs Morozs un Anatolijs Kinahs aizvakar publicējuši aicinājumu pasaules parlamentiem un tautām, kurā tiek aicināts "atbalstīt jauno Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko tāpat, kā to izdarīja Ukrainas tauta". Viņi lūdz starptautisku atbalstu "Ukrainas tautas gribai, tās centieniem atgriezties pie demokrātijas". "Mēs konstatējam rupju vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, kas būtiski ietekmējusi uzvarētāja noteikšanu (pēc neatkarīgo novērotāju aplēsēm noblēdītas varētu būt ap 3 miljoni balsu - J.I.). Centrālā vēlēšanu komisija, kas ir darbojusies kā administratīvā resora gribas izpildītāja, ir nozagusi uzvaru tautas kandidātam Viktoram Juščenko," teikts aicinājumā. Latvijas pienākums šajā situācijā būtu izteikt oficiālu atbalstu Ukrainas opozīcijai un apsveikt jauno Ukrainas prezidentu - Viktoru Juščenko!

Raksts publicēts portālā DELFI

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru