trešdiena, 2013. gada 15. maijs

» Totalitāro režīmu simbolikai nav vietas Latvijas publiskajā telpā

Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (NA) deputāti Saeimā ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai aizliegtu totalitāro režīmu simbolikas publisku izmantošanu arī ārpus sapulcēm, gājieniem, piketiem, izklaides un svētku pasākumiem.

Aizliegums sapulces, gājiena vai piketa dalībniekam izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR vai nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā) likumā ir jau sen. Šobrīd Saeimā 2.lasījumā pēc NA iniciatīvas ir arī grozījumi „Publisko izklaides un svētku pasākumu drošības likumā”, kuros paredzēts līdzīgs aizliegums. Taču minētie likumi „nenosedz visu laukumu” – ārpus aizlieguma juridiskā tvēruma ir, piemēram, tādi gadījumi kā nesen Liepājā, kur Lindermana līdzgaitnieks Jevgēņijs Osipovs pie savas mājas izkāra PSRS karogu.

Lai novērstu šo „likumu robu”, NA deputāti ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas jebkurā publiskā vietā (arī ārpus oficiāli pieteiktiem pasākumiem) aizliegs demonstrēt vai lietot bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas, armijas uniformas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju sirpi un āmuru (tai skaitā stilizētā veidā), izņemot gadījumus, kad šādas lietošanas mērķis nav saistīts ar šo režīmu slavināšanu vai to pastrādāto noziegumu attaisnošanu.

Par minētā aizlieguma pārkāpšanu paredzēts administratīvais sods – brīdinājums, naudas sods fiziskajām personām līdz 250 latiem vai administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām – naudas sods līdz 2000 latiem. Par atkārtoti gada laikā izdarītu pārkāpumu attiecīgi naudas sods fiziskajām personām līdz 500 latiem vai administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām – naudas sods līdz 5000 latiem.

Nacionālā apvienība uzskata, ka šo normu pieņemšana un stingra kontrole ir nepieciešama, lai Latvijas publiskā telpa beidzot kļūtu tīra no totalitārās simbolikas, kuras izmantošana ir augstākā mērā necienīga un ciniska pret šo totalitāro režīmu upuriem un to tuviniekiem.

Informāciju sagatavoja NA Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru