piektdiena, 2011. gada 21. janvāris

» Nacionālā apvienība ierosina pieļaut dubultpilsonību ārzemju latviešiem

Lai sekmētu valsts saikni ar cilvēkiem, kas okupācijas režīma terora dēļ bijuši spiesti pamest Latviju, un viņu tiešajiem pēcnācējiem, kā arī, lai saglabātu saikni ar Latvijas pilsoņiem, kas pēc neatkarības atjaunošanas izbrauc uz pastāvīgu dzīvi citās valstīs, Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK frakcija Saeimā iesniegusi likumprojektu grozījumiem Pilsonības likumā, kas Latvijas pilsoņiem pieļautu dubulto pilsonību.

Likumprojekta pieņemšanas gadījumā dubultpilsonība būtu iespējama, ja persona ir Šveices, Austrālijas, Brazīlijas, kādas ES vai NATO dalībvalsts pilsonis (pavalstnieks) un grib atjaunot savu Latvijas pilsonību vai arī, ja Latvijas pilsonis vēlas iegūt kādas no minēto valstu pilsonībām (pavalstniecībām), vienlaikus saglabājot savu Latvijas pilsonību. Citās valstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem un to pēcnācējiem, kuri okupācijas laikā bijuši spiesti atstāt Latviju kā bēgļi vai tikuši deportēti un ir naturalizējušies ārvalstīs, būtu iespējams reģistrēties par Latvijas pilsoņiem, bet tikai atsakoties no ārvalsts pilsonības, t.i. – neveidojot dubultpilsonību.

Šobrīd tikai retajā Eiropas valstī netiek pieļauta dubultpilsonība. Valstis pielāgojas mūsdienu strauji mainīgajai pasaulei, kad cilvēki mēdz vairākkārtīgi mainīt savu pastāvīgās dzīvesvietas valsti, bet nevēlas saraut pilsoniskās saites arī ar savu dzimteni. Likumprojekta pieņemšana veicinātu ārzemēs dzīvojošo latviešu un cittautiešu, kuru saknes meklējamas Latvijā, saikni ar Latviju, tādā veidā arī veicinot viņu motivāciju atgriezties dzimtenē, kā arī dotu viņiem iespējas piedalīties Latvijas pilsoniskās sabiedrības veidošanā.

Atgādinām, ka līdzīgu likumprojektu 9. Saeima savā pēdējā darbības mēnesī jau nodeva Juridiskajai komisijai, taču, tā kā 9. Saeima to nepaspēja izskatīt pat pirmajā lasījumā, tad 10. Saeima nepārņēma šī likumprojekta izskatīšanu un ir nepieciešams to iesniegt no jauna. Toreiz iesniegto likumprojektu gan publiskajās debatēs, gan balsojumā par nodošanu komisijai atbalstīja visas Saeimā pārstāvētās partijas.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK Saeimas frakcija

Informāciju sagatavoja frakcijas konsultants Jānis Iesalnieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru