ceturtdiena, 2014. gada 8. maijs

» Ierobežojumi uzturēšanās atļauju tirgum stāsies spēkā tikai 1.septembrī

Saeima šodien pēc vilcināšanās pus gada garumā beidzot nobalsoja par to, ka no šī gada 1. septembra stāsies spēkā ierobežojumi termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai pret nekustamā īpašuma iegādi. Nacionālā apvienība Visu Latvijai! – TB/LNNK uzskata, ka ierobežojumi ir novēloti un nepietiekoši, taču jebkurš solis, kas ierobežo masveidīgo uzturēšanās atļauju izsniegšanu, ir solis pareizā virzienā.

uzturēšanās atļaujas

Šobrīd un vēl līdz pat 1.septembrim trešās valsts (ne Eiropas Savienības) pilsonim pietiek iegādāties vienu vai vairākus nekustamos īpašumus ar kopējo kadastrālo vērtību 42 690 eiro apmērā Rīgā, Rīgas plānošanas reģionā vai republikas pilsētās vai 14 230 eiro apmērā jebkur citur Latvijā (kā darījuma kopsummas norādot attiecīgi 142 300 eiro vai 71 150 eiro), lai sev un visiem ģimenes locekļiem pieprasītu termiņuzturēšanās atļauju Latvijā (un līdz ar to visā Šengenas zonā) uz 5 gadiem. Tas ir daudzkārt lētāk nekā jebkurā citā Eiropas Savienības valstī, kurā ir līdzīga „investoru” piesaistes programma. Tā rezultātā termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā ir ieguvuši nu jau vairāk kā 10 000 ārvalstnieki, no kuriem absolūtais vairums ir Krievijas Federācijas pilsoņi, un šis skaits ar katru mēnesi pieaug arvien straujāk.

Šodienas Saeimas lēmums nozīmē to, ka no 1. septembra trešās valsts pilsonim, lai iegūtu termiņuzturēšanās atļauju sev un ģimenei, jebkur Latvijā (nedalot vairs atsevišķi pa reģioniem) būs jāiegādājas viens nekustamais īpašums (vairs nevarēs summēt vairāku nekustamo īpašumu iegādi) ar kadastrālo vērtību vismaz 80 000 eiro apmērā un darījuma summai būs jābūt vismaz 250 000 eiro. Papildus tam valsts budžetā būs jāiemaksā 5% no darījuma summas (tātad vismaz 12 500 eiro).

Nacionālā apvienība vienmēr ir stingri iestājusies pret sistēmu, ka tiek veicināta Latvijas īpašumu izpārdošana ārzemniekiem, papildus tiem par to dodot vēl uzturēšanās atļaujas. Ainārs Šlesers un citi šī rūpala darboņi mūs tā dēļ ir saukuši par „nacistiem” un solījuši iznīcināt, lai gan pēc socioloģisko aptauju datiem absolūtais vairums Latvijas iedzīvotāju šajā jautājumā ir ar mums vienās domās.

Ņemot vērā, ka šajā biznesā personīgi ir ieinteresēts gan bijušais premjers Valdis Dombrovskis, gan vairāki citi Saeimas partiju politiķi, jebkādu ierobežojumu uzlikšana masveidīgajai Latvijas izpārdošanai ir tikusi bremzēta un novilcināta visiem iespējamiem līdzekļiem. Tikai bailes no pilsoņu balsojuma gaidāmajās vēlēšanās un Ukrainas notikumu kontekstā – arī nekontrolētās Krievijas pilsoņu ieplūšanas Latvijā – ir piespiedušas Saeimas vairākumu tomēr izšķirties par jebkādu ierobežojumu uzlikšanu.

Nacionālā apvienība uzskata, ka panāktais, lai arī novēloti un nepietiekoši, tomēr ir solis pareizajā virzienā. Šajos apstākļos tas faktiski ir maksimums, ko bija iespējams panākt. Tas nenozīmē, ka pie panāktā ir jāapstājas. Nacionālā apvienība koalīcijā jau ir iesniegusi likumprojektu, kas potenciāla valsts apdraudējuma situācijās valdībai dod tiesības pilnībā apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu visiem kādas konkrētas valsts pilsoņiem. Tāpat Nacionālā apvienība turpinās cīņu par pilnīgu uzturēšanās atļauju tirgus izbeigšanu.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai! – TB/LNNK

Sagatavoja NA Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks
Seko manis rakstītajam Jānis Iesalnieks Twitter  Jānis Iesalnieks Facebook  Jānis Iesalnieks G+

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru