otrdiena, 2012. gada 23. oktobris

» Parakstīta vienošanās par atbalstu NA demogrāfijas prasībām

Šodien valdošo koalīciju veidojošās partijas noslēgušas vienošanās protokolu, kas nosaka atbalstu Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – TB/LNNK (NA) priekšlikumiem demogrāfijas stāvokļa uzlabošanai. Priekšlikumi paredz virkni būtisku pasākumu, kuriem papildus līdzekļi tiks rasti jau 2013. gada budžetā. Svarīgākie no tiem:

• Jau no 2013. gada 1. janvāra (kas ir pat ātrāk nekā NA sākotnēji prasītais no 1. jūlija) minimālais Bērna kopšanas pabalsts sociāli neapdrošinātām personām un minimālais Vecāku pabalsts sociāli apdrošinātām personām laika posmā no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam būs 100 latu apmērā. Pabalsts pilnā apmērā tiks izmaksāts arī, ja saņēmējs šajā laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona. No 2014. gada 1. janvāra šo pabalstu minimālais apmērs tiks palielināts līdz 70% no minimālās algas.

• Vecāku pabalsta (t.s. „māmiņalgas”) izmaksas periods tiks pagarināts līdz bērna pusotra gada vecumam jau sākot ar 2014. gada 1. janvāri.

• Valsts atbalsts pirmsskolas izglītības iestāžu rindu likvidēšanai. Ne vēlāk kā ar 2013. gada 1. septembri tiks uzsākta atbalsta programma vecākiem, kuru bērniem, vecumā no pusotra līdz obligātās pirmsskolas izglītības uzsākšanai, nav pieejams pirmsskolas izglītības pakalpojums. Tas tiks īstenots ar mērķa maksājumu līdz 100Ls mēnesī līdz pašvaldības iespējām nodrošināt pakalpojumu, bet ne ilgāk kā 3 gadus.

• Finanšu ministrija apņēmusies izvērtēt, kuru no diviem atbalsta pasākumiem papildus ieviest ar 2013. gadu: a) palielināt attaisnoto izdevumu summu par izglītību un veselības aprūpes pakalpojumiem, turklāt ietverot tajā arī izdevumus par bērnu interešu izglītību vai b) nodrošināt brīvpusdienas vēl vismaz vienai klasei, vai ieviešot vēlāk – divām klasēm.

Vienošanos parakstīja Raivis Dzintars, Imants Parādnieks (NA), Dzintars Zaķis, Andris Vilks (Vienotība), Valdis Zatlers, Daina Kazāka (RP), Elīna Siliņa (neatkarīgo deputātu grupa), kā arī ekspertu un NVO pārstāvji – demogrāfs Ilmārs Mežs un „Māmiņu kluba” pārstāve Aleksandra Novaka.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars: „Jaunajām ģimenēm, kuras saņems paredzēto atbalstu, nav būtiski, vai vienošanās panākta partiju draudzībā vai strīdos. Ceļš uz papildus naudu prioritāriem demogrāfijas pasākumiem līdzinājās karam, bet sasniegtais mērķis ir tā vērts. Ir panākta vienošanās gandrīz par visām Nacionālās apvienības prasībām. Plānotie atbalsta pasākumi nav brīnumnūjiņa, kas atrisinās visas problēmas. Dzimstības veicināšanai vēl darāms daudz, bet droši var teikt, ka izpildot panākto vienošanos būs panākts simbolisks lūzuma punkts par labu ģimenēm ar bērniem.”

Nacionālā apvienība arī turpmāk īpašu vērību pievērsīs politiskam demogrāfijas atbalstam, kā arī citiem jautājumiem, kas saistīti ar Latvijas valsts ilgtermiņa attīstību un taisnīgumu. Jautājums, kam tuvākajā laikā Nacionālā apvienība plāno pievērst pastiprinātu uzmanību, ir nevienlīdzības novēršana un sociāli taisnīgas nodokļu sistēmas izstrāde.

Informāciju sagatavoja NA Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks

Parakstītā vienošanās

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru