otrdiena, 2011. gada 12. aprīlis

» Nacionālā apvienība rosina noteikt stingrākas prasības azartspēlēm

Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK frakcija Saeimā ir iesniegusi virkni priekšlikumu grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā un likumā „Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”, kas vērsti uz stingrāku prasību noteikšanu azartspēļu organizēšanas vietām, kā arī papildus līdzekļu gūšanu valsts budžetā no šīs nozares, lai budžeta konsolidācijas vārdā valdībai nebūtu jāsper citi, tautsaimniecībai un sabiedrībai daudz kaitīgāki soļi.

Ir dīvaini, ka azartspēļu nozare, kas nebūt nav tā pozitīvāk vērtējamā tautsaimniecības nozare, šajā krīzes laikā tiek īpaši saudzēta, atšķirībā no citām nozarēm, kurās dažādu nodokļu un nodevu pieaugums nu jau ir ikdienišķa parādība. Mūsuprāt tieši šeit būtu meklējama vismaz daļa summas, kuru valdība plāno ietaupīt vai iegūt papildus.

Ņemot to vērā, Nacionālā apvienība nu jau atkārtoti ir iesniegusi Saeimā priekšlikumu dubultot ikgadējo nodokli par vienu azartspēļu automātu, tuvinot maksājamā nodokļa apmēru Lietuvas un Igaunijas līmenim. Jānorāda, ka šī priekšlikuma pieņemšana valsts budžetā dotu papildus aptuveni 9 miljonus latu un pašvaldību budžetos vēl aptuveni 3 miljonus latu gadā. Tā ir nauda, kas ļautu atteikties no plānotā degvielas akcīzes pieauguma un citiem līdzīgiem tautsaimniecības attīstību bremzējošiem valdības priekšlikumiem.

Tāpat ir iesniegti priekšlikumi palielināt minimālo vecumu, no kura var strādāt un atrasties azartspēļu organizēšanas vietās. Šobrīd azartspēles var spēlēt personas no 18 gadu vecuma, kuras bieži vien vēl ir vecāko klašu skolēni vecāku apgādībā. Mūsuprāt šī situācija, kad skolēni nereti nospēlē savu vecāku doto pusdienu naudu spēļu zālēs, ir nenormāla, tāpēc piedāvāts minimālo vecumu paaugstināt līdz 21 gadam.

Martā pēc traģiskās laupīšanas Jēkabpilī pie Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vērsās Jēkabpils pilsētas dome ar konkrētiem priekšlikumiem stingrāku prasību noteikšanai azartspēļu vietām. Kopā ar citiem priekšlikumiem Saeimā iesniegti arī tie. Piemēram, viens no priekšlikumiem paredz, ka pašvaldības administratīvajā teritorijā drīkst būt tikai viena azartspēļu organizēšanas vieta uz 10000 iedzīvotājiem. Ņemot vērā piedāvātos pārejas noteikumus, šāda priekšlikuma pieņemšana jau līdz šī gada beigām ievērojami samazinātu daudzo spēļu zāļu skaitu, kuras šobrīd ne tikai noplicina iedzīvotāju maciņus, bet ar savu krietni augstāko maksātspēju arī deformē telpu nomas un nekustamo īpašumu tirgu.

Mums neizprotamu iemeslu dēļ valdība jau ir pasteigusies paziņot, ka neatbalsta iesniegtos priekšlikumus, taču balsojums Saeimā par tiem būs ceturtdien. Jācer, ka azartspēļu lobijs neizrādīsies spēcīgāks par „tautas kalpu” sūtību patiešām strādāt sabiedrības labā. Pretējā gadījumā būtu jāizdara visai skumji secinājumi par Saeimas vairākuma morāles līmeni.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK Saeimas frakcija

Informāciju sagatavoja NA Saeimas frakcijas konsultants Jānis Iesalnieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru