ceturtdiena, 2011. gada 17. marts

» Nav pieņemami, ka Ārlietu ministrija paslepus izplata melīgu informāciju par 16. martu

2011. gada 16. marta laikrakstā „Latvijas Avīze” ir publicēti fragmenti no kāda Ārlietu ministrijas „dienesta vajadzībām” izplatīta dokumenta par 16. martu. Dokuments adresēts visu ministriju valsts sekretāriem, Valsts prezidenta kancelejas vadītājam, Ministru prezidenta biroja vadītājai un Saeimas priekšsēdētājas ārlietu padomniekam un tajā Ārlietu ministrija dod amatpersonām padomus, kā publiskajā telpā runāt par leģionāru atceres dienas pasākumiem.

Minētajā dokumentā atrodama arī acīmredzami melīga informācija, kura ir viegli pārbaudāma. Proti, dokumentā apgalvots, ka "bijušo karavīru organizācijas bojāgājušos cīņu biedrus piemin privāti, pulcējoties baznīcā un kapsētā" un "leģionāru organizācijas nav iesniegušas pieteikumus akciju rīkošanai 16. martā". Kā zināms jau vairākus gadus pēc kārtas, arī šogad, 16. marta gājienu no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim ir pieteikusi un organizē "Daugavas Vanagi Latvijā", kas ir viena no divām lielākajām bijušo leģionāru organizācijām. Pasākumos vienmēr piedalās arī otra lielā leģionāru organizācija – Latvijas Nacionālo karavīru biedrība.

Jāatgādina, ka tieši trimdas leģionāru dibinātie „Daugavas Vanagi” bija tā organizācija, kas 1952. gadā 16. martu sāka atzīmēt kā latviešu leģionāru atceres dienu.

Ņemot vērā iepriekš minēto un izmantojot Saeimas kārtības ruļļa 119. pantā noteiktās tiesības, Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK Saeimas frakcija ir uzdevusi Ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim šādus jautājumus:

1. Kura Ārlietu ministrijas amatpersona sastādīja un parakstīja minēto dokumentu ar tajā ietvertiem patiesībai neatbilstošiem apgalvojumiem? Vai ministrs izskatīs jautājumu par šīs amatpersonas atbilstību ieņemamajam dienesta stāvoklim?

2. Ja Ārlietu ministrijas ieskatā „Daugavas Vanagi” nav leģionāru organizācija (šādu viedokli „Latvijas Avīzē” paudis gan ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, gan ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis), tādā gadījumā, vai „Daugavas Vanagi” un tās Latvijas filiāle „Daugavas Vanagi Latvijā” ministrijas ieskatā ir pieskaitāmas dokumentā minētajām „ekstrēmistiskajām organizācijām”?

3. Vai ministrs uzskata, ka ir leģitīms pamats slepenības uzlikšanai šāda veida politiskiem dokumentiem?

Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK Saeimas frakcija

Plašāk par 16. marta leģionāru piemiņas dienas tradīciju.

Informāciju sagatavoja frakcijas konsultants Jānis Iesalnieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru