ceturtdiena, 2011. gada 24. februāris

» Saeima noraida priekšlikumu 16. martu noteikt kā oficiāli atzīmējamu dienu

Šodien Saeimas vairākums noraidīja Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK frakcijas priekšlikumu turpmāk 16. martu noteikt kā oficiāli atzīmējamu latviešu nacionālo karavīru dienu. Pret latviešu leģionāru godināšanu nobalsoja visi klātesošie Saskaņas centra un Par labu Latviju deputāti, kā arī gandrīz visi klātesošie Zaļo un zemnieku savienības (izņemot Ingmāru Līdaku un Gunti Rozīti) un Vienotības (izņemot Kārli Šadurski un Aivaru Volfu) deputāti, ieskaitot tos, kas sevi dēvē par Latvijas patriotiem un mēdz braukāt apkārt pa leģionāru pasākumiem, uzstājoties ar kaismīgām runām par Tēvzemes mīlestību un patriotismu.

Atgādinām, ka jau kopš 1952. gada trimdas latviešu organizācija „Daugavas Vanagi” atzīmē 16. martu kā latviešu leģionāru atceres dienu. Šis datums tika izvēlēts tāpēc, ka 1944. gadā no 16. līdz 19. martam, kad fronte bija pietuvojusies bīstami tuvu Latvijas Austrumu robežai, norisinājās smagas kaujas Veļikajas upes krastā par augstieni "93,4". Tā bija pirmā un vienīgā kauja visā 2. pasaules kara laikā, kad abas Latviešu leģiona divīzijas – 15. un 19. – cīnījās plecu pie pleca. Latvijā pirmo reizi 16. martu kā latviešu leģionāru atceres dienu atzīmēja 1990. gadā.

1998. gadā 16. marts tika noteikts kā oficiāla leģionāru atceres diena, taču šajā gadā arī sākās masīva Krievijas propagandas kampaņa, lai diskreditētu Latvijas starptautisko tēlu, 16. marta atzīmēšanu saistot ar „nacisma glorifikāciju”. Pakļaujoties Krievijas un tās piektās kolonnas spiedienam, Saeima 2000. gadā svītroja 16. martu no atzīmējamo dienu saraksta, vienlaikus pret militārpersonām un amatpersonām, kuras tomēr uzdrošinājās 16. martā kopā ar leģionāriem iet atceres gājienā līdz Brīvības piemineklim, izvēršot represijas un kaunināšanas kampaņu „Latvijas starptautiskā tēla diskreditēšanā”.

Nacionālā apvienība uzskata, ka šāda Saeimas vairākuma piekāpšanās Krievijas spiedienam nozīmē atkāpšanos no vēsturiskās patiesības un līdzšinējās Latvijas interpretācijas par 20. gadsimta vēstures jautājumiem. Saeimas vairākums vienlaikus ar to faktiski pauž atbalstu Kremļa propagandai par 16. martu kā „nacisma glorifikācijas” dienu.

Neskatoties uz Saeimas vairākuma lēmumu, Nacionālo apvienību veidojošās partijas „Visu Latvijai!” un „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK 16. martā vienmēr ir bijušas un būs kopā ar latviešu tautu, kurai 16. marts jau sen ir diena, kurā godināt savus karavīrus, kuri Latviešu leģiona rindās cīnījās pret barbariskāko no 20. gadsimta ļaunuma impērijām.

Tiksimies 16. martā leģionāru atceres gājienā Rīgā no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim un citos leģionāru atceres pasākumos visā Latvijā!

Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – TB/LNNK Saeimas frakcija

Plašāk par 16. marta leģionāru piemiņas dienas tradīciju.

Informāciju sagatavoja frakcijas konsultants Jānis Iesalnieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru