piektdiena, 2008. gada 25. janvāris

» Vai komisārs uzklausīs arī latviešu viedokli?

Jau tuvāko dienu laikā taisnā ceļā no Maskavas Latvijā kārtējo reizi ieradīsies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos. Šoreiz tas nav mums jau labi zināmais Makss van der Stūls vai Rolfs Ekeuss, bet gan jaunais šā amata pildītājs Knuts Vollebeks. Teorētiski it kā varētu cerēt, ka jaunais komisārs nesekos savu priekšgājēju izteikti tendenciozajai un vienpusīgajai pieejai un beidzot savas vizītes laikā uzklausīs ne tikai "krievvalodīgās minoritātes" pārstāvju viedokli, bet tiksies arī ar vietējās pamatnācijas – latviešu – pārstāvjiem.

Piemēram, latviešu intereses aizstāvošās partijas "Visu Latvijai!" pārstāvji ļoti labprāt tiktos ar jauno komisāru un izklāstītu viņam savu viedokli par jautājumiem, kuri starpetnisko attiecību kontekstā ir nozīmīgi tieši latviešiem. Pieņemu, ka arī citas sabiedriskās un politiskās organizācijas, kurām rūp latviešu interešu aizstāvība, būtu ieinteresētas šādā sarunā ar EDSO nacionālo minoritāšu komisāru. Tam par iemeslu būtu jābūt kaut vai tam, ka, neskatoties uz faktu, ka šī valsts saucas Latvija, paši latvieši vairākos Latvijas rajonos un lielpilsētās ir etniska minoritāte, kuras tiesības tiek pārkāptas itin bieži. Vai latviešu intereses savā zemē ir mazāk vērtas nekā "krievvalodīgo" intereses svešā zemē?

Turklāt kāpēc no līdzšinējo EDSO nacionālo minoritāšu komisāru puses nav bijusi tāda interese par, piemēram, lietuviešu, igauņu vai poļu minoritātēm? Varbūt jaunais komisārs varētu tikties arī ar šo Latvijā dzīvojošo tautu pārstāvjiem, kuriem noteikti būtu ko teikt, tajā skaitā par "krievvalodīgo minoritātes" nekaunībām šeit, Latvijā.

Pieņemt vai nepieņemt šo piedāvājumu paliek – paša Knuta Vollebeka ziņā. Varbūt tomēr ieņemt kaut necik objektīvu pozīciju, lai latviešiem nepaliktu iespaids, ka viņš šeit ierodas kā Krievijas emisārs, kurš pirms došanās uz Latviju un Igauniju saņem norādījumus Maskavā. Ja jaunais EDSO komisārs tomēr izrādīsies kārtējais Krievijas imperiālistisko prasību kurjers, tad varu teikt tikai to, ka šādiem "komisāriem" Latvijā nav ko darīt. Lai brauc mājās uz dzimto Norvēģiju un cenšas "integrēt" Oslo dzīvojošos arābus.

raksts publicēts laikraksta "Latvijas Avīze" 2008.01.25. numurā (3.lpp.)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru