piektdiena, 2013. gada 23. augusts

» Baltijas nacionālisti paraksta sadarbības līgumu, vēršoties pret globālajiem apdraudējumiem

Lietuviešu, igauņu un latviešu nacionālisti paraksta līgumu
Baltijas ceļa gadadienā – 23. augustā – Bauskā sadarbības līgumu parakstījušas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālistu partijas – nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”, Lietuvas Nacionālā apvienība (Tautininkų sąjunga) un Igaunijas Konservatīvā tautas partija (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond). Līgumā formulētas Baltijas tautu kopīgās vērtības, izaicinājumi un iespējamie apdraudējumi, kā arī uzsvērta nacionālistu atbildība tautas interešu aizstāvībā.

Kā galvenie apdraudējumi Igaunijas, Latvijas un Lietuvas attīstībai kā nacionālām valstīm līgumā norādīta Eiropas Savienības federalizēšanās, imigrācija, kosmopolītisms, ārzemju finanšu ietekme, Krievijas impēriskās ambīcijas un smagā demogrāfiskā situācija. Dokumentā tiek aicināts nostiprināt Baltijas valstu bruņotos spēkus un pievērst uzmanību valstiskajai audzināšanai, lai atjaunotu tautas lepnumu, garīgo vienotību un ticību saviem spēkiem.

Nacionālisti apliecina gatavību stāties priekšgalā jaunai nacionālai atmodai, ar tautiskās izglītības un kultūras palīdzību nododot tālāk nacionālisma idejas, kas atjaunotu brāļu tautu spēku. Dokumentā norādīts, ka tikai saskaņota Baltijas nacionālistu rīcība novedīs pie šīs misijas sekmīgas pildīšanas, stāvot plecu pie pleca cīņā pret ārējiem draudiem.

Baltijas ceļa gadadiena līguma parakstīšanai izvēlēta, ņemot vērā to simbolisko nozīmi, kādu šī grandiozā akcija ieņēma Baltijas valstu neatkarības centienos. Baltijas ceļš vēl joprojām ir labākais apliecinājums igauņu, latviešu un lietuviešu vienotībai izšķirošos brīžos. Arī Bauska kā parakstīšanas vieta nav izvēlēta nejauši – tā bija viena no pilsētām, kur 1989. gada 23. augustā vijās cauri Baltijas ceļš, turklāt pēc pašvaldību vēlēšanām vara Bauskas novadā ir nonākusi nacionālistu rokās.

Pēc līguma svinīgas parakstīšanas Bauskas novada domē, Baltijas nacionālistu līderi devās uz Bauskas rātslaukumu iedegt svecīšu ugunsceļu par godu Baltijas ceļa gadadienai.

Līguma teksts izlasāms TE

Informāciju sagatavoja NA Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru