pirmdiena, 2010. gada 25. oktobris

» "Antisemītu" medības "Visu Latvijai!" rindās

Klaji apmelojumi "Visu Latvijai!" virzienā birst kā no pārpilnības raga. Tā vien šķiet, ka "Vienotībā" un tās aizkulišu spēlmaņu rindās ir noteikta grupa cilvēku, kuri nu ne par kādu cenu negrib redzēt "Visu Latvijai!" pie valdības galda. Arī pēc piektdienas Valda Dombrovska paziņojuma, ka Nacionālā apvienība (tātad arī "Visu Latvijai!") būs valdībā, šī cilvēku grupa meklē katru ieganstu, lai pēdējā brīdī tomēr "norautu stopkrānu". Šoreiz par vienu no tādiem mākslīgiem ieganstiem, kas skar mani personīgi.

Jau piektdienas vakarā pēc Dombrovska paziņojuma portālā Pietiek.com tika publicēts raksts "Vai Visu Latvijai! būs valdībā – galvenie faktori ir divi", kurā cita starpā bija arī šāda informācija: "Trešdien konsultācijās ar Nacionālo apvienību Vienotības pārstāvji atklāti esot norādījuši, ka nebūtu vēlams, lai Iesalnieks nonāk Saeimā. Neoficiālos izteikumos par Iesalnieku ir dzirdēti vērtējumi, ka viņa uzskati varētu būt „uz robežas ar antisemītismu”." Izteikts, protams, četrkāršā pieļāvuma formā "neoficiālos izteikumos", "ir dzirdēti", "varētu būt", "uz robežas ar", lai juridiski būtu grūti piesieties, taču vēstījums nepārprotami skaidrs: "Iesalnieks ir antisemīts"

Skaidrs, ka es biju sašutis par šādu absolūti melīgu un no pirksta izzīstu vērtējumu. Nekad neesmu sevi asociējis ar antisemītismu (naidu pret ebrejiem), jo antisemītisms, manuprāt, ir balstīts uz iracionālu naidu, kas atsevišķu cilvēku negatīvo rīcību ekstrapolē uz visu tautu, kurai tie pieder, turklāt piepinot vēl klāt dažnedažādas sazvērestību teorijas, pret kurām es pēc dabas esmu ļoti skeptisks. Skaidrs, ka šādi uzskati man nevar būt pieņemami. Vēl vairāk: dažādās diskusijās esmu centies atsevišķus antisemītiski noskaņotus cilvēkus pārliecināt, ka antisemītisms ir nepamatots un nacionālismam kaitīgs.

Uz vienu no šādām diskusijām norādīju arī raksta autorei Agnesei Margēvičai. Tā bija diskusija manis administrētā interneta diskusiju forumā Zemessargs.lv. Izlasot šo diskusiju, katrs var pārliecināties, ka antisemītisms ir pēdējais, ko man var piedēvēt. Diskusija ir gara, bet tās beigās izvērtās saruna par to, kādi komentāri būtu dzēšami ārā no foruma. Teicu: "(..) šādi komentāri [iepriekš citēts konkrēts piemērs] ir jādzēš ārā, jo pat diskusijai nekādu pozitīvu pienesumu nenes. Pieļauju, ka var atstāt inteliģento antisemītismu, bet ne jau šādus trulus vervelējumus, kas dod ieganstu nacionālistu ienaidniekiem riet par "nacionālistu aprobežotību"."

Žurnāliste A.Margēvica, izlasot šo vienu no maniem komentāriem minētajā diskusijā, sāka jaunu riņķa danci, ziņu apmaiņas portālā Twitter tincinot mani, kas tad esot minētais "inteliģentais antisemītisms". Tā kā man nav žēl skaidrot savu vārdus, tad aptuveni arī centos uzrakstīt, kādi uzskati varētu tikt apzīmēti ar šādu apzīmējumu. Protams, jau tas vien, ka kaut ko centos skaidrot, tika uzskatīts kā mans apliecinājums piederībai pie "inteliģentajiem antisemītiem" ... It kā man būtu jābūt komunistam, lai spētu definēt jēdzienu "komunisms". Jebkuram, kurš, lasot minēto diskusiju, bija nonācis līdz maniem vārdiem "inteliģentais antisemītisms" (un žurnāliste A.Margēvica to nepārprotami bija izdarījusi), bija jābūt skaidram, kādā kontekstā tika lietots šis vārdu savienojums. Proti - diskutējot, kādi antisemītiska satura komentāri būtu dzēšami ārā un kādi ne interneta vietnē, kurā esmu administrators.

Tas viss varētu būt sīkums, ja vien "Visu Latvijai!" nelabvēļi to neizmantotu kā kārtējo argumentu pret mums. Svētdienas vakarā tajā pašā Pietiek.com ir parādījies tās pašas A.Margēvičas raksts "Premjers un Vienotība gatavi izstumt Visu Latvijai!", kurā rakstīts: "Vienotības valde pirmdien varētu pārskatīt jautājumu par Visu Latvijai!-TB/LNNK dalību nākamajā valdībā. Pēc vairāk nekā trīs stundu ilgām debatēm svētdien Vienotības līderu starpā arī premjers Valdis Dombrovskis ir tuvu tam, lai pārskatītu savu piektdien paziņoto lēmumu par VL-TB/LNNK aicināšanu valdībā. (..) sarunās iesaistītie kā iemeslu šim pavērsienam norādīja uz Visu Latvijai! publiskajiem izteikumiem, par dažiem no kuriem vēl piektdien nav bijis informācijas. Kā piemērs ticis minēts VL-TB/LNNK deputāta kandidāta Jāņa Iesalnieka sociālajā tīklā Twitter uzsāktā diskusija par „inteliģento antisemītismu”, kas, pēc politiķa raksturojuma, esot tāds „antisemītisms, kas balstās uz kādiem puslīdz intelektuāliem argumentiem, nevis trulu naidu”."

Cik izdevīgi - protams, ka piektdien vēl nebija zināms, ka piektdienas vakarā žurnāliste A.Margēviča pati uzsāks sarunu, kurā jebkāda atbilde, tāpat kā atbildes nesniegšana, tiks uzskatīta par apliecinājumu antisemītiskiem uzskatiem. Tā vien liekas, ka šajā situācijā žurnāliste iepriekš norunāti saspēlējas ar "Visu Latvijai!" nelabvēļiem, lai apliecinātu savas iepriekš izteiktās prognozes, ka "Visu Latvijai!" tomēr nebūs valdībā; prognozes, kuras izgāzās līdz ar Valda Dombrovska piektdienas paziņojumu. Kur nu vēl labāks iegansts, kā pasludināt, ka "Visu Latvijai!" ir antisemīti. Tas nekas, ka pilnīgi no pirksta izzīsts apgalvojums, galvenais, ka skaļi. Turklāt vēl gan Krievijas, gan ASV vēstniecības piekrītoši mās ar galvu, sakot - antisemītiem vietas valdībā nav.

Tā, lūk, viens piemērs, kā no konteksta izrautiem citātiem taisa kārtējos ieganstus, lai "Visu Latvijai!" nedotu iespēju strādāt valdībā un dažam labam būtu vieglāk piesegt savu priekšvēlēšanu solījumu neturēšanu. ... Ja neatradīs "krievu deportētājus", atradīs "čečenus". ... Ja "čečeni" izrādīsies nelabvēļu inspirēta preses pīle, atradīs "antisemītus". ... Ja arī "antisemīti" izrādīsies blefs, atradīs vēl sazin kādu muļķību. Un tā uz riņķi, jo uzdevums jau ir skaidrs - nepieļaut, ka "Visu Latvijai!" strādā valdībā un, Dievs nedod!, izjauc kādu kārtējo piekāpšanos kolonistu, Krievijas vai skandināvu banku priekšā.

Jānis Iesalnieks
"Visu Latvijai!" un Nacionālās apvienības valdes loceklis

P.S. Un "saldajā ēdienā" visiem antisemītisma medniekiem: es biju viens no tiem, kas visaktīvāk aizstāvēja ideju, ka Lielajā talkā šopavasar "Visu Latvijai!" Rīgā ir jāsakopj tieši ebreju kapi, ko arī izdarījām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru