pirmdiena, 2010. gada 15. marts

» Informācija par 16. marta gājienu par godu Latviešu leģionāriem



Arī šogad 16. martā notiks tradicionālais gājiens par godu Latviešu Leģionam.

Gājiena norise

Šogad 16. marta gājiens norisināsies līdzīgi kā citus gadus. 10:00 Rīgas Doma baznīcā sāksies leģionāru piemiņai veltīts dievkalpojums. Pēc dievkalpojuma 11:00 no Doma laukuma sāksies gājiens, kas noslēgsies pie Brīvības pieminekļa. Pēc tam liela daļa gājiena dalībnieku dosies uz Lestenes brāļu kapiem.

>> Video no iepriekšējo gadu 16. marta aktivitātēm.

Lai arī Rīgas dome, kurā šobrīd valda krievi, Daugavas Vanagu pieteikto gājienu aizliedza, tomēr pēc Daugavas Vanagu pieteikuma Administratīvā rajona tiesa gājienu ir atļāvusi. Tas nozīmē, ka GĀJIENS NOTIKS.

>> Nobalso aptaujā, vai piedalīsies 16. marta gājienā!

Gājiena organizatori un dalībnieki

Šogad 16. marta Latviešu leģiona atceres gājienu ir pieteikusi leģionāru organizācija "Daugavas Vanagi Latvijā". Piedalīsies arī otra lielākā leģionāru organizācija "Latvijas Nacionālo karavīru biedrība", Rīgas Politiski represēto biedrība, Latviešu nacionālistu klubs, partija "Visu Latvijai!", kā arī daudzi patriotiski noskaņoti latvieši, kuriem leģionāru atcere ir svēta lieta. Gājiena drošību nodrošinās militāri patriotiskā biedrība "Tēvijas sargi".

Kāpēc tieši 16. marts?

Latviešu leģions sastāvēja no 15. un 19. divīzijas. 1944. gada martā fronte pietuvojās Latvijas Austrumu robežai un no 16. līdz 19. martam norisinājās smagas kaujas Veļikajas upes krastā par augstieni "93,4". Tā bija pirmā un vienīgā kauja visā 2. Pasaules kara laikā, kad abas Latviešu leģiona divīzijas cīnījās plecu pie pleca. Kauja tika uzvarēta. Tāpēc pēc kara, trimdā nokļuvušo latviešu leģionāru dibinātā organizācija "Daugavas Vanagi" 16. martu sāka atzīmēt kā latviešu leģionāru atceres dienu.

>> DISKUSIJAS par 16. martu

>> DISKUSIJAS par Latviešu Leģionu

>> Latviešu Leģions dažādos VIDEOklipos

Video, kurā saistošā un kodolīgā veidā izklāstīts par Latviešu leģionu un par to, kāpēc tieši 16. marts ir izvēlēts par Latviešu leģiona atceres dienu:


Informāciju sagatavoja Jānis Iesalnieks

Plašāk par 16. marta leģionāru piemiņas dienas tradīciju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru